Studia Licencjackie

Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia prowadzi kształcenie na kierunku: 
  1.      Kosmetologia
  2.      Fizjoterapia
  3.      Dietetyka
  4.      Zdrowie Publiczne
  5.      Turystyka i Rekreacja

1. KOSMETOLOGIA



Charakterystyka kierunku

Absolwent posiada obszerną wiedzę z zakresu kosmetologii – nauki skupiającej wiele dziedzin medycznych, chemicznych, kosmetologii stosowanej (pielęgnacyjnej i zdobniczej ciała, twarzy, włosów i paznokci), kosmetologii naturalnej, technik i zabiegów kosmetycznych oraz masażu. Absolwent posiada umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań.

Obszar działalności zawodowej

  • centra odnowy biologicznej, salony SPA,
  • gabinety kosmetyczne,
  • firmy produkujące kosmetyki,
  • organizacje zajmujące się promocją zdrowia.

Absolwent Kosmetologii będzie mógł:

  • ustalić rodzaj zabiegu kosmetycznego i stosowanego kosmetyku zgodnie z rozpoznaniem;
  • poprawnie wykonać zabiegi kosmetyczne, pielęgnacyjne i upiększające z uwzględnieniem wszelkich wskazań i przeciwwskazań;
  • prawidłowo odczytać recepturę kosmetyku i ustalić jego właściwe zastosowanie;
  • ściśle współpracować z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo;
  • znać metody stylizacji sylwetki poprzez ruch, oraz umieć doradzić korzystny dla pacjenta rodzaj aktywności ruchowej;
  • posiadać wiedzę i umiejętności pozwalające na zorganizowanie i prowadzenie własnego gabinetu kosmetycznego;
  • być przygotowanym do systematycznego doskonalenia zawodowego oraz podnoszenia poziomu wiedzy.
  • Posiadając znajomość języków obcych, szczególnie języka angielskiego, absolwenci mogą ustawicznie podnosić swoje kwalifikacje i doskonalić się zawodowo poprzez uczestnictwo w międzynarodowych sympozjach kosmetologicznych.
Absolwenci przygotowani są również do prowadzenia firm z szeroko rozumianej promocji zdrowia i urody. Uzyskują przygotowanie do profesjonalnego posługiwania się techniką komputerową oraz do kierowania gabinetami kosmetycznymi i salonami odnowy biologicznej.

Program studiów

Program studiów obejmuje szeroki zakres przedmiotów podstawowych, takich jak m. in.: język angielski, niemiecki, francuski, podstawy psychologii, podstawy informatyki, etyka zawodowa oraz wychowanie fizyczne. Oddzielną grupę stanowią przedmioty podstawowe takie jak: biologia z genetyką, elementy biofizyki, mikrobiologia, histologia, anatomia, fizjologia, biochemia, higiena, immunologia, patofizjologia, farmakologia, podstawy toksykologii, doraźna pomoc medyczna, podstawy chemii, sensoryka i środki zapachowe, kształtowanie sylwetki i postawy ciała, surowce naturalne i ziołolecznictwo oraz przedmiotów kierunkowych: kosmetologia pielęgnacyjna, upiększająca i lecznicza, technologia kosmetyków, receptura kosmetyku, dermatologia, chemia kosmetyczna, alergologia, kosmetologia naturalna, estetyka, promocja zdrowia, podstawy fizjoterapii i masażu, rehabilitacja, marketing i zarządzanie, ustawodawstwo. Na ostatnim semestrze student wybiera specjalizację: kosmetologia stosowana i pielęgnacyjna lub promocja zdrowia w kosmetologii.
Program obejmuje również 11 tygodni praktyk zawodowych.

2. FIZJOTERAPIA

Charakterystyka kierunku

Absolwent fizjoterapii posiada wiedzę i umiejętności praktyczne niezbędne w wykonywaniu zawodu fizjoterapeuty. Celem pracy fizjoterapeuty jest usuwanie zmian chorobowych oraz zapobieganie rozwojowi choroby. Dzięki dużej ilości zajęć praktycznych w renomowanych jednostkach zajmujących się rehabilitacją, jest przygotowany nie tylko do samodzielnej działalności zawodowej, ale także do funkcjonowania w ramach zespołów rehabilitacyjnych.
Dzięki zdobytej wiedzy oraz praktycznym umiejętnościom może bezpośrednio po studiach podjąć pracę we wszystkich publicznych i niepublicznych placówkach służby zdrowia, placówkach o charakterze rekreacyjnym i sportowym, ośrodkach i gabinetach odnowy biologicznej oraz centrach SPA.

Obszar działalności zawodowej

  • placówki służby zdrowia,
  • zakłady opieki zdrowotnej,
  • zakłady rehabilitacji,
  • ośrodki sportowe,
  • ośrodki rekreacyjne,
  • ośrodki odnowy biologicznej, centra SPA.

Program studiów

Kształcenie na kierunku FIZJOTERAPIA oparte zostało na solidnej bazie odpowiednio dużej dawki przedmiotów z zakresu wiedzy medycznej, psychologii i nauk społecznych, umieszczonych w grupie przedmiotów podstawowych , między innymi: Anatomia prawidłowa, Biologia medyczna, Fizjologia człowieka, Biochemia, Biofizyka, Biomechanika, Kinezjologia, Psychologia, Pedagogika i Patologia ogólna, Kwalifikowana pierwsza pomoc medyczna oraz kierunkowych: Fizjoterapia ogólna, Kinezyterapia, Podstawy terapii manualnej, Masaż leczniczy, Kliniczne podstawy fizjoterapii w pediatrii i neurologii dziecięcej, Kliniczne podstawy fizjoterapii w kardiologii, Kliniczne podstawy fizjoterapii w ginekologii i położnictwie, Kliniczne podstawy fizjoterapii psychiatrii, Fizjoterapia kliniczna w dysfunkcjach narządu ruchu w ortopedii i traumatologii, Fizjoterapia kliniczna w dysfunkcjach narządu ruchu w reumatologii, Fizjoterapia kliniczna w dysfunkcjach narządu ruchu w neurologii i neurochirurgii, Fizjoterapia kliniczna w kardiologii i pulmonologii, Fizjoterapia kliniczna w chirurgii, Zaopatrzenie ortopedyczne i inne. Oprócz tych przedmiotów ujęte są w planie studiów przedmioty specjalizacyjne: Balneologia, Ustawodawstwo, Turystyka i sport niepełnosprawnych, Terapia zajęciowa, Masaż limfatyczny, Masaż relaksacyjny, Arteterapia, Podstawy muzykoterapii, Promocja zdrowia, Podstawy żywienia człowiek z elementami dietetyki, Badania czynnościowe, Metody specjalistyczne rehabilitacji. Kształcenie na tym kierunku obejmie także obowiązkową naukę języka angielskiego oraz drugiego języka zachodniego (do wyboru : francuski i niemiecki). Zakłada się, że tak zaprojektowane wykształcenie umożliwi absolwentom Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia podjęcie studiów II stopnia w innych uczelniach (w Polsce i zagranicą) na kierunku FIZJOTERAPIA lub kierunkach zbliżonych.

3. DIETETYKA

Charakterystyka kierunku

Absolwent posiada wiedzę na temat żywienia w stanach chorobowych jak również prewencyjnych (promocja zdrowia). Dobór odpowiedniej diety złożonej ze składników pokarmowych przygotowywanych indywidualnie pacjentowi lub dla żywienia zbiorowego jest również zawarty w programie studiów.

Obszar działalności zawodowej

  • publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
  • zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
  • organizacje konsumenckie,
  • placówki sportowe i inne (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji),
  • szkolnictwo – po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji,
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.

Absolwent jest przygotowany do

  • planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
  • oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
  • zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym,
  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
  • kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw,
  • znajomości zasad systemu HAACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny),
  • oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
  • planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
  • organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
  • prowadzenia edukacji żywieniowej.

4. ZDROWIE PUBLICZNE



Specjalności:
  • Masaż
  • Asystent osoby niepełnosprawnej i osób starszych
  • Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia,
  • Zarządzanie bezpieczeństwem żywności,
  • Opieka paliatywna.
Uczelnia jako pierwsza uruchomiła studia licencjackie I stopnia specjalność Masaż . Specjalność ta została uruchomiona na kierunku studiów Zdrowie Publiczne. Są to pierwsze studia licencjackie w Polsce z tego zakresu.
Charakterystyka kierunku
Absolwent posiada wiedzę  z zakresu nauk społecznych oraz nauk medycznych. W szczególności  wykazuje się znajomością w zakresie podstawowych problemów zdrowotnych, polityki zdrowotnej państwa i krajów Unii Europejskiej a także bezpieczeństwa żywności. Absolwent ma możliwość uzyskania certyfikatu Asystenta Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Żywności.
Obszar działalności zawodowej
  1. instytucje państwowe, samorządowe, społeczne i prywatne zajmujące się szeroko rozumianą ochroną i promocją zdrowia
  2. zakłady opieki zdrowotnej,
  3. zakłady przetwórstwa żywności.

Absolwent będzie posiadał umiejętności w zakresie:
  • rozpoznawania zagrożeń zdrowia zbiorowości ludzi w aspekcie biologicznym, środowiskowym, demograficznym, społecznym i psychologicznym,
  • realizowania ustawowych kontroli i ocen stanu sanitarno – epidemiologicznego społeczeństwa i środowiska na szczeblu regionalnym oraz przekazywania wyników tych ocen jednostkom nadrzędnym,
  • gromadzenia danych o sytuacji zdrowotnej ludzi,
  • wdrażania, realizowania i koordynowania programów dotyczących profilaktyki, opieki i rehabilitacji psychospołecznej, oświaty zdrowotnej oraz promocji zdrowia,
  • gromadzenia danych dotyczących ekonomiki i zarządzania ochroną zdrowia w środowisku lokalnym,
  • korzystania i posługiwania się fachowym piśmiennictwem obcojęzycznym.
5. TURYSTYKA I REKREACJA






Specjalności

  • Programowanie i organizacja ruchu turystycznego
  • Turystyka zdrowotna
Uczelnia jako pierwsza w Polsce opracowała kształcenie na specjalności Turystyka zdrowotna uwzględniając w sylwetce absolwenta jego kompetencje do zaprogramowania i realizacji pobytów turysty (kuracjusza) w miejscowościach uzdrowiskowych wykorzystując naturalne walory przyrodnicze z jednej strony a potrzeby klienta (pacjenta) z drugiej.
Specjalność Programowanie i organizacja ruchu turystycznego daje kompetencje do prowadzenia przedsiębiorstwa turystycznego. Działalność turystyczna dotyczy obszarów Polski i zagranicy.

Charakterystyka kierunku
  • Absolwent posiada wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych umożliwiający szybki awans życiowy oraz podejmowanie odpowiedzialnych obowiązków w pracy zawodowej lub społecznej w sferze turystyki i rekreacji.
  • Posiada umiejętności organizowania pracy oraz podejmowania przedsięwzięć w sferze turystyki rekreacji, przygotowywania oferty turystycznej i rekreacyjnej dla określanych segmentów rynku a w szczególności turystyki uzdrowiskowej.
  • Umiejętności i kompetencje absolwenta kierunku turystyka i rekreacja zgodne są z oczekiwaniami współczesnego europejskiego rynku turystycznego.

Obszar działalności zawodowej

  • przedsiębiorstwa turystyczne i hotele,
  • ośrodki wypoczynkowe, sportowe i rekreacyjne,
  • centra rekreacji i odnowy biologicznej,
  • organizacjach i placówkach prowadzących działalność w dziedzinie rekreacji (w stowarzyszeniach kultury fizycznej, domach kultury),
  • organizacje społeczne i rządowe zajmujące się organizacją oraz upowszechnieniem turystyki i rekreacji.