Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia prowadzi kształcenie na kierunku:
- Kosmetologia
- Fizjoterapia
- Dietetyka
- Zdrowie Publiczne
- Turystyka i Rekreacja
1. KOSMETOLOGIA
Charakterystyka kierunku
Absolwent posiada obszerną wiedzę z zakresu kosmetologii – nauki skupiającej wiele dziedzin medycznych, chemicznych, kosmetologii stosowanej (pielęgnacyjnej i zdobniczej ciała, twarzy, włosów i paznokci), kosmetologii naturalnej, technik i zabiegów kosmetycznych oraz masażu. Absolwent posiada umiejętności prawidłowego wykonywania zabiegów kosmetycznych, pielęgnacyjnych, upiększających i leczniczych z uwzględnieniem wskazań i przeciwwskazań.
Obszar działalności zawodowej
- centra odnowy biologicznej, salony SPA,
- gabinety kosmetyczne,
- firmy produkujące kosmetyki,
- organizacje zajmujące się promocją zdrowia.
Absolwent Kosmetologii będzie mógł:
- ustalić rodzaj zabiegu kosmetycznego i stosowanego kosmetyku zgodnie z rozpoznaniem;
- poprawnie wykonać zabiegi kosmetyczne, pielęgnacyjne i upiększające z uwzględnieniem wszelkich wskazań i przeciwwskazań;
- prawidłowo odczytać recepturę kosmetyku i ustalić jego właściwe zastosowanie;
- ściśle współpracować z lekarzem dermatologiem w zakresie pielęgnacji skóry zmienionej chorobowo;
- znać metody stylizacji sylwetki poprzez ruch, oraz umieć doradzić korzystny dla pacjenta rodzaj aktywności ruchowej;
- posiadać wiedzę i umiejętności pozwalające na zorganizowanie i prowadzenie własnego gabinetu kosmetycznego;
- być przygotowanym do systematycznego doskonalenia zawodowego oraz podnoszenia poziomu wiedzy.
- Posiadając znajomość języków obcych, szczególnie języka angielskiego, absolwenci mogą ustawicznie podnosić swoje kwalifikacje i doskonalić się zawodowo poprzez uczestnictwo w międzynarodowych sympozjach kosmetologicznych.
Absolwenci przygotowani są również do prowadzenia firm z szeroko rozumianej promocji zdrowia i urody. Uzyskują przygotowanie do profesjonalnego posługiwania się techniką komputerową oraz do kierowania gabinetami kosmetycznymi i salonami odnowy biologicznej.
Program studiów
Program studiów obejmuje szeroki zakres przedmiotów podstawowych, takich jak m. in.: język angielski, niemiecki, francuski, podstawy psychologii, podstawy informatyki, etyka zawodowa oraz wychowanie fizyczne. Oddzielną grupę stanowią przedmioty podstawowe takie jak: biologia z genetyką, elementy biofizyki, mikrobiologia, histologia, anatomia, fizjologia, biochemia, higiena, immunologia, patofizjologia, farmakologia, podstawy toksykologii, doraźna pomoc medyczna, podstawy chemii, sensoryka i środki zapachowe, kształtowanie sylwetki i postawy ciała, surowce naturalne i ziołolecznictwo oraz przedmiotów kierunkowych: kosmetologia pielęgnacyjna, upiększająca i lecznicza, technologia kosmetyków, receptura kosmetyku, dermatologia, chemia kosmetyczna, alergologia, kosmetologia naturalna, estetyka, promocja zdrowia, podstawy fizjoterapii i masażu, rehabilitacja, marketing i zarządzanie, ustawodawstwo. Na ostatnim semestrze student wybiera specjalizację: kosmetologia stosowana i pielęgnacyjna lub promocja zdrowia w kosmetologii.
Program obejmuje również 11 tygodni praktyk zawodowych.
Program obejmuje również 11 tygodni praktyk zawodowych.
2. FIZJOTERAPIA
Charakterystyka kierunku
Absolwent fizjoterapii posiada wiedzę i umiejętności praktyczne niezbędne w wykonywaniu zawodu fizjoterapeuty. Celem pracy fizjoterapeuty jest usuwanie zmian chorobowych oraz zapobieganie rozwojowi choroby. Dzięki dużej ilości zajęć praktycznych w renomowanych jednostkach zajmujących się rehabilitacją, jest przygotowany nie tylko do samodzielnej działalności zawodowej, ale także do funkcjonowania w ramach zespołów rehabilitacyjnych.
Dzięki zdobytej wiedzy oraz praktycznym umiejętnościom może bezpośrednio po studiach podjąć pracę we wszystkich publicznych i niepublicznych placówkach służby zdrowia, placówkach o charakterze rekreacyjnym i sportowym, ośrodkach i gabinetach odnowy biologicznej oraz centrach SPA.
Obszar działalności zawodowej
- placówki służby zdrowia,
- zakłady opieki zdrowotnej,
- zakłady rehabilitacji,
- ośrodki sportowe,
- ośrodki rekreacyjne,
- ośrodki odnowy biologicznej, centra SPA.
Program studiów
Kształcenie na kierunku FIZJOTERAPIA oparte zostało na solidnej bazie odpowiednio dużej dawki przedmiotów z zakresu wiedzy medycznej, psychologii i nauk społecznych, umieszczonych w grupie przedmiotów podstawowych , między innymi: Anatomia prawidłowa, Biologia medyczna, Fizjologia człowieka, Biochemia, Biofizyka, Biomechanika, Kinezjologia, Psychologia, Pedagogika i Patologia ogólna, Kwalifikowana pierwsza pomoc medyczna oraz kierunkowych: Fizjoterapia ogólna, Kinezyterapia, Podstawy terapii manualnej, Masaż leczniczy, Kliniczne podstawy fizjoterapii w pediatrii i neurologii dziecięcej, Kliniczne podstawy fizjoterapii w kardiologii, Kliniczne podstawy fizjoterapii w ginekologii i położnictwie, Kliniczne podstawy fizjoterapii psychiatrii, Fizjoterapia kliniczna w dysfunkcjach narządu ruchu w ortopedii i traumatologii, Fizjoterapia kliniczna w dysfunkcjach narządu ruchu w reumatologii, Fizjoterapia kliniczna w dysfunkcjach narządu ruchu w neurologii i neurochirurgii, Fizjoterapia kliniczna w kardiologii i pulmonologii, Fizjoterapia kliniczna w chirurgii, Zaopatrzenie ortopedyczne i inne. Oprócz tych przedmiotów ujęte są w planie studiów przedmioty specjalizacyjne: Balneologia, Ustawodawstwo, Turystyka i sport niepełnosprawnych, Terapia zajęciowa, Masaż limfatyczny, Masaż relaksacyjny, Arteterapia, Podstawy muzykoterapii, Promocja zdrowia, Podstawy żywienia człowiek z elementami dietetyki, Badania czynnościowe, Metody specjalistyczne rehabilitacji. Kształcenie na tym kierunku obejmie także obowiązkową naukę języka angielskiego oraz drugiego języka zachodniego (do wyboru : francuski i niemiecki). Zakłada się, że tak zaprojektowane wykształcenie umożliwi absolwentom Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia podjęcie studiów II stopnia w innych uczelniach (w Polsce i zagranicą) na kierunku FIZJOTERAPIA lub kierunkach zbliżonych.
3. DIETETYKA
Charakterystyka kierunku
Absolwent posiada wiedzę na temat żywienia w stanach chorobowych jak również prewencyjnych (promocja zdrowia). Dobór odpowiedniej diety złożonej ze składników pokarmowych przygotowywanych indywidualnie pacjentowi lub dla żywienia zbiorowego jest również zawarty w programie studiów.
Obszar działalności zawodowej
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej,
- zakłady żywienia zbiorowego i zakłady dostarczające pożywienie do szpitali i innych placówek zbiorowego żywienia (catering),
- organizacje konsumenckie,
- placówki sportowe i inne (w zależności od rodzaju dodatkowych kwalifikacji),
- szkolnictwo – po uzyskaniu odpowiednich kwalifikacji,
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie poradnictwa dietetycznego.
Absolwent jest przygotowany do
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją,
- oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,
- zapobiegania chorobom żywieniowo – zależnym,
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia,
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw,
- znajomości zasad systemu HAACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny),
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób,
- planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności,
- organizowanie żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów,
- prowadzenia edukacji żywieniowej.
4. ZDROWIE PUBLICZNE
Specjalności:
- Masaż
- Asystent osoby niepełnosprawnej i osób starszych
- Organizacja i zarządzanie w ochronie zdrowia,
- Zarządzanie bezpieczeństwem żywności,
- Opieka paliatywna.
Uczelnia jako pierwsza uruchomiła studia licencjackie I stopnia specjalność Masaż . Specjalność ta została uruchomiona na kierunku studiów Zdrowie Publiczne. Są to pierwsze studia licencjackie w Polsce z tego zakresu.
Charakterystyka kierunku
Absolwent posiada wiedzę z zakresu nauk społecznych oraz nauk medycznych. W szczególności wykazuje się znajomością w zakresie podstawowych problemów zdrowotnych, polityki zdrowotnej państwa i krajów Unii Europejskiej a także bezpieczeństwa żywności. Absolwent ma możliwość uzyskania certyfikatu Asystenta Systemu Zarządzania Jakością i Bezpieczeństwa Żywności.
Obszar działalności zawodowej
- instytucje państwowe, samorządowe, społeczne i prywatne zajmujące się szeroko rozumianą ochroną i promocją zdrowia
- zakłady opieki zdrowotnej,
- zakłady przetwórstwa żywności.
- rozpoznawania zagrożeń zdrowia zbiorowości ludzi w aspekcie biologicznym, środowiskowym, demograficznym, społecznym i psychologicznym,
- realizowania ustawowych kontroli i ocen stanu sanitarno – epidemiologicznego społeczeństwa i środowiska na szczeblu regionalnym oraz przekazywania wyników tych ocen jednostkom nadrzędnym,
- gromadzenia danych o sytuacji zdrowotnej ludzi,
- wdrażania, realizowania i koordynowania programów dotyczących profilaktyki, opieki i rehabilitacji psychospołecznej, oświaty zdrowotnej oraz promocji zdrowia,
- gromadzenia danych dotyczących ekonomiki i zarządzania ochroną zdrowia w środowisku lokalnym,
- korzystania i posługiwania się fachowym piśmiennictwem obcojęzycznym.
5. TURYSTYKA I REKREACJA
Specjalności
- Programowanie i organizacja ruchu turystycznego
- Turystyka zdrowotna
Uczelnia jako pierwsza w Polsce opracowała kształcenie na specjalności Turystyka zdrowotna uwzględniając w sylwetce absolwenta jego kompetencje do zaprogramowania i realizacji pobytów turysty (kuracjusza) w miejscowościach uzdrowiskowych wykorzystując naturalne walory przyrodnicze z jednej strony a potrzeby klienta (pacjenta) z drugiej.
Specjalność Programowanie i organizacja ruchu turystycznego daje kompetencje do prowadzenia przedsiębiorstwa turystycznego. Działalność turystyczna dotyczy obszarów Polski i zagranicy.Charakterystyka kierunku
- Absolwent posiada wiedzę z zakresu nauk przyrodniczych, społecznych i ekonomicznych umożliwiający szybki awans życiowy oraz podejmowanie odpowiedzialnych obowiązków w pracy zawodowej lub społecznej w sferze turystyki i rekreacji.
- Posiada umiejętności organizowania pracy oraz podejmowania przedsięwzięć w sferze turystyki rekreacji, przygotowywania oferty turystycznej i rekreacyjnej dla określanych segmentów rynku a w szczególności turystyki uzdrowiskowej.
- Umiejętności i kompetencje absolwenta kierunku turystyka i rekreacja zgodne są z oczekiwaniami współczesnego europejskiego rynku turystycznego.
Obszar działalności zawodowej
- przedsiębiorstwa turystyczne i hotele,
- ośrodki wypoczynkowe, sportowe i rekreacyjne,
- centra rekreacji i odnowy biologicznej,
- organizacjach i placówkach prowadzących działalność w dziedzinie rekreacji (w stowarzyszeniach kultury fizycznej, domach kultury),
- organizacje społeczne i rządowe zajmujące się organizacją oraz upowszechnieniem turystyki i rekreacji.